Menü

kenjutsu – kardvívás


A kenjutsu az összes előforduló kardtípus használatát tanítja, ezek közül a legfontosabbak a ninja to (ninja ken, shinobi to, shinobigatana), a katana és a tachi. A kardot a bal oldalt az övbe dugva, pengével felfelé (ritkábban lefelé) vagy a háton keresztbe vetve, tsuka-val (markolattal) a jobb fül mögött hordták. Ez utóbbit csak akkor, ha az övbe dugott kard zavarta volna őket, mint például fal- vagy famászáskor. A hüvely (saya) hosszabb, mint a penge, így a végébe mérget, vakítóport, robbanószert, iratokat lehet rejteni. A ken-jutsu-hoz tartozik a iai-jutsu (iai-nuki, kardkirántás és vágás egy mozdulattal, villámgyorsan) és a batto-jutsu (vágások) is. A különösen nagy méretű kardok használatát is tanítja pár iskola (kodachi/kotachi, daikatana/daiken, tachi, stb.).

A kard megfogása: a jobb kéz a tsuba tövénél, a hüvelykujj a tsubát támasztja, a bal kéz a tsuka legvégén helyezkedik el. A mutatóujj és a tsuba között a hüvelykujj távolságot fog tartani, erre a kard kezelésekor, forgatásakor van szükség. (A kard használatakor a hüvelykujj már nem támasztja a markolatot, és a mutatóujj sem fogja azt, csak lazán rásímul. Vagyis nem úgy kell fogni a kardot mint egy baltát.) Vágáskor bal kézzel kell célozni, jobb kézzel pedig vágni. A vágásba a teljes test energiáját bele kell adni, nem csak a karokét és a vállét. Ez egy jelentős különbség a szamuráj vívóiskolákkal összehasonlítva, amelyek többnyire csak karból és vállból vágnak. Ez a vágásmód a rövid és egyenes pengéjű ninja to használatából alakult ki, de katanával is jól használható.

Övben való viseléskor a penge felfelé áll, a bal kéz a hüvelyen nyugszik, a hüvelykujj a tsubán van. Ez azért praktikus, hogy ha valaki ki akarja húzni a kardot a hüvelyből, akkor a hüvelykujjal ezt általában meg lehet akadályozni, illetve a kard elmozdításához nem kell odaemelnünk a kezünket. A vágás a penge (mune) utolsó 10 cm-ével (boshi) történik, ugyanis ott a legnagyobb a penge kerületi sebessége illetve mozgási energiája.

A nindzsák kardforgatásában fontos szerepe van a sageo-nak, a hüvelyhez erősített erős zsinórnak is, ugyanis kiválóan lehet használni fojtáshoz, kötözéshez, rögzítéshez. A nindzsák kardforgatása, mint minden más eszközhasználata, nem más mint taijutsu fegyverrel, vagyis a taijutsu szerves része és alapja a kenjutsu-nak. Ez egy jelentős különbség a szamuráj vívóiskolákkal szemben, míg a kard használatában is további jelentős különbségek találhatók. A szamurájok számára a katana szent és sérthetetlen volt, élőnek tekintették, amiben szellem lakozik. A nindzsák számára a kard egy fegyver, sőt, egy eszköz, amivel nem csak vívni lehet, de ajtót feszíteni, ásni, a fokával ütni, stb. stb. is lehet.

 

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia