Menü

shuriken-jutsu – dobóeszközök


A shuriken-jutsu a különböző, kisebb-nagyobb méretű dobóeszközök, a shuriken használatát foglalja magában. Ezeket általában a ruhába rejtve hordták. Kiválóan alkalmas futás, menekülés közbeni harcra, védekezésre, az ellenfél lassítására, figyelmének megosztására vagy akár megölésére, de ez utóbbi ritka eset.

Itt külön figyelmet érdemel az, hogy a shuriken (általában csillag alakú, de nem ritkán csak egy penge vagy tüske, ez a bo-shuriken) közvetlen találattal csak a legritkább esetben okoz halált. A shuriken halálos voltát a rajta levő méreg adta volna, már hogyha lett volna rajta, mert az így a használóra is nagy veszélyt jelentett volna.

Általában kilencesével hordták a Tao és a Mikkyo kilences egysége iránti tiszteletből. A Togakure Ryu négyágú dobócsillagot használt, amelynek a neve senban-shuriken.

A shuriken általában fémből készült. Fából általában a nagyobb kereszteket készítették, melyek hasznosak voltak a lovasok ellen. Ez utóbbit a középkori Európában is használták.

Itt érdemes megemlíteni a tetsubishi és az igadama nevű eszközöket is.

Shuriken helyett használható ceruza, toll, ecset, csészealj, kisebb olló vagy kés is. Ma is használnak shuriken-t, méghozzá a rendőrség és a katonaság különleges alakulatainál. (Egy jó shuriken 5 méteren belül kizökkenti az ellenfelet a ritmusából.) Nagyon parktikus fegyver, főleg tűz- és robbanásveszélyes helyeken vetik be, ahol a lőfegyverek torkolattüze vagy a célt tévesztett lövedék súlyos károk okozója lehet (olajfinomító, alkoholgyár, egyéb vegyi üzem, erőmű).

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia