Menü

sui-ren – vízi technikák


A halk úszás, a víz alatti mozgások és harci technikák összessége, speciális tutajok és vízi eszközök használata. Fontos szerepe volt a nindzsa életében, hiszen Japán szigetország, sok folyóval és kisebb-nagyobb tóval. Öt fő kategóriája van a vízhez kapcsolódó technikáknak: csónakok, a víz mint fegyver, eszközök, lopakodás, túlélés.

A csónakok és tutajok akkor jutottak szerephez, ha például egy menetoszlopot a folyó mentén akart követni a nindzsa, vagy át kellett kelnie egy tavon, folyón vagy a egy kisebb tengerszoroson. Ilyen célokra több különböző eszköz is rendelkezésre állt, a többség gyorsan összeszerelhető, könnyű eszköz volt. Egyik sem volt alkalmas arra, hogy hosszabb időt töltsön vele a vízen. Ilyen eszközök a hasami bune, a kama ikada, a shinobi bune és a shinobi kai.

A víz nagyon hatásos fegyver, ha tuják használni. Hidakat, gátakat, töltéseket lehet vele lerombolni, de gátak és töltések lerombolásával is lehet használni a vizet mint fegyver. Meg lehet fertőzni, meg lehet mérgezni, vagy vissza lehet tartani a rászorulóktól.

Számos eszköz állt a nindzsa rendelkezésére hogy jobban kihasználhassa a víz adta lehetőségeket. Ott volt például a mizugumo, egy lábra erősíthető úszó eszköz, aminek segítségével nyugodt vízfelületen kelhetett át – állva. A víz alatti légzéshez használhatta az egyébként tüskék kilövésére szolgáló fukiya nevű eszközt (fúvócső) is.

Lopakodásra és megfigyelőállásként használható volt sok forrás, tó, tavacska (pl. a japánkertben), vízgyűjtő, vízgyűjtő edény, stb. is. Ezekben alkalmanként elbújhatott a hozzáértő nindzsa.

A víz az élet legfőbb forrása. Tudni kellett megtalálni, tisztítani, fertőtleníteni, szállítani és beosztani. Egy jól képzett és tehetséges nindzsa a leglehetetlenebb helyeken is talált vizet. Jó eséllyel lehet víz után kutatni egykori patakmedrekben a kanyaroknál, illetve csalánosok alatt.

 1. ba-jutsu Lovaglás
 2. bo-jutsu Botvívás
 3. bo-ryaku Stratégia
 4. chi-mon Földrajz
 5. cho-ho Kémkedés
 6. henso-jutsu álcázás, színészet
 7. inton-jutsu szökés, rejtőzködés
 8. kayaku-jutsu tűz és robbanóanyagok
 9. kenjutsu kardvívás
 10. kusarigama-jutsu láncos sarló
 11. naginata-jutsu alabárdharc
 12. seishin teki kyoyo Szellemi megtisztulás
 13. shinobi-iri Lopakodás
 14. shuriken-jutsu Dobóeszközök
 15. sui-ren vízi technikák
 16. taijutsu pusztakezes harc
 17. ten-mon Meteorológia
 18. yari-jutsu Lándzsaharc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ 1 kyojitsu tenkan ho filozófia

,